Vprašanje:

V primeru dolga FURSu, sploh lahko podedujem garsonjero ali pa mi jo bodo zaplenili? Nimam nobenega svojega premoženja.


Odgovor:

Da. Dejstvo, da imate davčni dolg, ne predstavlja ovire za dedovanje.

Je pa res, da lahko pričakujete, da bo furs izvršbo razširil tudi na rubež nepremičnin in poplačilo dolga iz naslova rubeža in prodaje vaše nepremičnine.

Kot dolžnik imate možnost v osmih dneh od vročitve sklepa o izvršbi predlagati, naj sodišče dovoli drugo sredstvo izvršbe, torej izvršbo drugega premoženja, ali naj opravi izvršbo na drugi nepremičnini.

e-obrazec - Predlog dolžnika, naj sodišče dovoli izvršbo na druga sredstva ali na drugo nepremičnino

 

Pri tem morate izkazati za verjetno, da bo terjatev poplačana z drugim izvršilnim sredstvom ali s prodajo druge nepremičnine. V kolikor predlagate izvršbo na plačo, pokojnino, invalidnino ali na druge stalne denarne prejemke, ugodi sodišče predlogu, samo če izkažete za verjetno, da bo terjatev poravnana v enem letu.

V kolikor se v izvršilnem postopku prodaja družinska stanovanjska hiša ali stanovanje, imate kot dolžnik pravico stanovati v tej hiši oz. stanovanju kot najemnik še tri leta od dneva prodaje dalje.

e-obrazec - Predlog dolžnika da obdrži pravico do najema stanovanja

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!