Vprašanje:

Imam dolg iz leta 2015. Sodišče je dovolilo 26.1.2016 izvršbo. Upnik ni ponovno predlagal izvršbe. Je dolg zastaral?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor o tem, ali je zadeva zastarala, bi morali razpolagati s konkretno dokumentacijo.

Načeloma pa se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon.

Upnik lahko izvršbo vloži tudi na podlagi sklepa o izvršbi, v katerem je sodišče ugotovilo obstoj dolga. V tem primeru je zastaralni rok 10 let. 

Predvidevamo tako, da zadeva ni zastarala, bi pa morali, kot omenjeno, zadevo preveriti bolj podrobno.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si -  Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!