Vprašanje:

Se lahko sodna izvršba rubi od bančnega odobrenega limita? Drugih sredstev ni na trr.
 

Odgovor:

Banka na podlagi sklepa o izvršbi blokira vsa dolžnikova denarna sredstva, ki se nahajajo pri njej, tudi če je v sklepu izrecno naveden samo en transakcijski račun dolžnika ali če sploh ni naveden. V primeru, ko je dolžnik samostojni podjetnik oziroma zasebnik, se zarubijo tudi sredstva, katerih imetnik je kot fizična oseba (in obratno).

Banka mora na izrecno pisno željo imetnika računa poplačati tudi nepravnomočen sklep o izvršbi iz sredstev, ki so že zarubljena za poplačilo navedenega sklepa, če imetnik oziroma dolžnik tako zahtevo posreduje v obliki naloga za plačilo (ne nujno v obliki obrazca, mora pa vsebovati vse podatke, potrebne za izvedbo naloga). V nobenem primeru banka ne sme izplačati obveznosti iz sklepa o izvršbi iz sredstev, ki so zarubljena po drugih sklepih o izvršbi, oziroma iz sredstev, s katerimi imetnik ne more razpolagati.

Na odobreno negativno stanje se poseže v skladu z okvirno pogodbo oziroma splošnimi pogoji vsake posamezne banke.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!