Vprašanje:

Upravnik je šel v izvršbo. Datum plačila je 18. petek. Vmes je vikend. V ponedeljek 21. gre v izvršbo. Je to v redu?
 

Odgovor:

Rok za plačilo, torej valuta je določena na računu, ki ga je izdal upnik. Ta datum predstavlja datum, do katerega mora biti terjatev poravnana. Upnik mora do tega datuma, torej do 18. prejeti plačilo na svoj račun. Torej mora upnik opraviti plačilo pravočasno, da upnik plačilo prejme do datuma valute.

Pri tem mora upnik, ki potrošnikom (fizičnim osebam) dobavlja javne storitve in dobrine izstaviti opomin. Opomin mora v tem primeru biti pisen in z vsaj 15-dnevnim rokom plačila. V ostalih primerih opomin ni potreben.

Načeloma upnik lahko, v kolikor dolžnik ne poravna svojih obveznosti v roku, sproži postopek izvršbe.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!