Vprašanje:

Če najamem odvetnika, da napise opomin pred tožbo, kdo krije stroške odvetnika? Jaz ali stranka, ki ji je opomin namenjen?
 

Odgovor:

sodni praksi se je oblikovalo stališče, da opominski stroški odvetnika niso stroški, ki bi bili potrebni za izvršbo, ker bi upnik lahko predlog za izvršbo vložil brez opomina.

Opomin ni procesna predpostavka za vložitev predloga za izvršbo, zato kljub dejstvu, da je ta strošek upniku nastal, ni mogoče šteti, da je bil za izvršbo tudi potreben, kar je pogoj za njihovo priznanje po čl.38/V ZIZ.

Je pa dolžnik poravnati strošek obrazloženega opomina pred tožbo, ki ga sestavi odvetnik po določbi tar.št. 38/4 Odvetniške tarife.

Pri sestavi opomina pa si lahko pomagate tudi z e-obrazcem in opomin pripravite sami. Strošek opominjanja, ki ga opravite sami, dolžnik ni dolžan poravnati, razen v kolikor je dolžnik pravna oseba. V tem primeru lahko zahtevate 40 EUR stroškov izterjave po 14. členu Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih.

e-obrazec - Opomin pred tožbo (izvršbo)

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun, plačo, regres... (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!