Vprašanje:

Z dolžnikom bomo imeli izvensodni dogovor. Kdaj je potreben oz. smiseln dogovor v obliki notarskega zapisa?
 

Odgovor:

Vsekakor je notarski zapis priporočljiv, v kolikor imate kot upnik pomanjkljivo dokumentacijo oz. potrebujete pravni naslov, na podlagi katerega boste lahko kasneje, v primeru neplačila, vložili izvršbo. Izvršljiv notarski zapis je namreč izvršljivi naslov, na pogladi katerega lahko kasneje vložite izvršbo.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Načeloma je oblika dogovora v obliki notarskega zapisa priporočljiva v vsakem primeru. Seveda pa je potrebno pretehtati vsak primer posebej, pri čemer pa se pretehta stroške in morebitne koristi in dokumentacijo s katero upnik že razpolaga.

V kolikor je denimo izvršba že v teku in upnik in dolžnik sklepata dogovor, ker bosta izvršbo odložila, notarski sporazum načeloma v takšnem primeru ni potreben.

e-obrazec - Sporazum o obročnem odplačilu dolga

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!