Vprašanje:

Z dolžnikom bomo imeli izvensodni dogovor. Kdaj je potreben oz. smiseln dogovor v obliki notarskega zapisa?
 

Odgovor:

Vsekakor je notarski zapis priporočljiv, v kolikor imate kot upnik pomanjkljivo dokumentacijo oz. potrebujete pravni naslov, na podlagi katerega boste lahko kasneje, v primeru neplačila, vložili izvršbo. Izvršljiv notarski zapis je namreč izvršljivi naslov, na pogladi katerega lahko kasneje vložite izvršbo.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Načeloma je oblika dogovora v obliki notarskega zapisa priporočljiva v vsakem primeru. Seveda pa je potrebno pretehtati vsak primer posebej, pri čemer pa se pretehta stroške in morebitne koristi in dokumentacijo s katero upnik že razpolaga.

V kolikor je denimo izvršba že v teku in upnik in dolžnik sklepata dogovor, ker bosta izvršbo odložila, notarski sporazum načeloma v takšnem primeru ni potreben.

e-obrazec - Sporazum o obročnem odplačilu dolga

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!