Vprašanje:

Imam 2 trr-ja. Eden poslovni za s.p, drugi kot fizična oseba. Me lahko banka bremeni za zapadle obveznosti po kreditu na osebnem trr-ju?
 

Odgovor:

V kolikor gre za pobot terjatve s strani banke, ki jih ima do vas, s sredstvi, ki jih imate na računu banke, so pravila pobota urejena v vašem pogodbenem razmerju z banko. Vsekakor je smiselno, da ta možnost obstaja, zato predlagamo, da preverite pogodbo in ostala soglasja, ki ste jih z banko podpisali. Možno je, da ste ob podpisu kreditne pogodbe soglašali z morebitnim pobotom.

Po 316. členu Obligacijskega zakonika, je pobot izključen, ko terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal, kamor po sodni praksi spada tudi pogodba o denarnem depozitu.

Banka tako ne sme z enostransko izjavo pobotati svojih terjatev, lahko pa jih pobota, v kolikor ste za to podali soglasje. 

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!