Vprašanje:

Hči ima dolgove, ki gredo v rubež. Lahko rubijo predmete iz mojega stanovanja, kjer živi tudi hči?
 

Odgovor:

Pravilnik o opravljanju službe izvršitelja določa, da sme izvršitelj zarubiti samo tiste stvari, ki se nahajajo pri dolžniku, njegovem zakonitem zastopniku ali pri upniku.

Šteje se, da so stvari pri dolžniku, če ima ta dejansko oblast nad to stvarjo. Če je izvršitelj v dvomu o tem, kdo ima stvar v dejanski oblasti, lahko opravi tudi ustrezne poizvedbe na kraju samem, zlasti s poizvedbami pri sosedih ali na drug primeren način.

Tako lahko načeloma izvršitelj zarubi predmete, ki jih najde na hčerkinem naslovu, torej v vašem stanovanju in niso izvzeti iz rubeža po 79. členu Zakona o izvršbi in zavarovanju. Predlagamo, da, kar se tiče vaših predmetov, pripravite dokaze o vaše lastništvu in jih, če bo tako potrebno, predložite v dokaz izvršitelju.

V kolikor bi kljub temu prišlo do rubeža, morate vložiti ugovor tretjega, ter dokazati, da ste dejanski lastnik zarubljenega premoženja.

e-obrazec - Ugovor tretjega zoper sklep o izvršbi

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!