Vprašanje:

Fantu sem posodila 20.000 EUR. Nisva napisala nikakršnega papirja. Vzela sem kredit. Denarja mi ne vrne. Kaj naj storim?
 

Odgovor:

Najprej glede samega pravnega posla. Zakon o notariatu v 47. členu določa, da morajo biti pogodbe o urejanju premoženjskih razmerij med zakoncema in zunajzakonskima partnerjema sklenjene v notarskem zapisu.

Dodatno bi bilo potrebno preveriti ali gre v tem konkretnem primeru za skupno premoženje in dolg, s katerim se to skupno premoženje financira. 

V vsakem primeru pa je potrebno na pristojno sodišče vložiti ustrezno tožbo. Bodisi za dokazovanje on za vračilo posojila, bodisi za ugotovitev in delitev skupnega premoženja, v nadaljevanju pa lahko zoper fanta sprožite tudi izvršilni postopek.

Vsakekor bi svetovali, da zadevo konkretneje pregleda pravnik oz. odvetnik.

e-obrazec - Tožba za vračilo posojila

e-obrazci - Predlogi za izvršbo

Več informacij o tem boste našli na spodnji povezavi:

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!