Vprašanje:

Fantu sem posodila 20.000 EUR. Nisva napisala nikakršnega papirja. Vzela sem kredit. Denarja mi ne vrne. Kaj naj storim?
 

Odgovor:

Najprej glede samega pravnega posla. Zakon o notariatu v 47. členu določa, da morajo biti pogodbe o urejanju premoženjskih razmerij med zakoncema in zunajzakonskima partnerjema sklenjene v notarskem zapisu.

Dodatno bi bilo potrebno preveriti ali gre v tem konkretnem primeru za skupno premoženje in dolg, s katerim se to skupno premoženje financira. 

V vsakem primeru pa je potrebno na pristojno sodišče vložiti ustrezno tožbo. Bodisi za dokazovanje on za vračilo posojila, bodisi za ugotovitev in delitev skupnega premoženja, v nadaljevanju pa lahko zoper fanta sprožite tudi izvršilni postopek.

Vsakekor bi svetovali, da zadevo konkretneje pregleda pravnik oz. odvetnik.

e-obrazec - Tožba za vračilo posojila

e-obrazci - Predlogi za izvršbo

Več informacij o tem boste našli na spodnji povezavi:

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!