Vprašanje:

Imam izvršbo na podlagi verodostojne listine, kasneje sklep o končanju osebnega stečaja. Na podlagi katerega sklepa vložim ponovno izvršbo?
 

Odgovor:

Izvršbo lahko vložite na podlagi ustrezne listine. Kolikor razumemo, se postopek osebnega stečaja ni končal z odpustom dolga. V kolikor je prišlo do odpusta obveznosti, izvršba za terjatev, nastalo pred začetkom osebnega stečaja ni možna. Možno pa je ugovarjati zoper odpust obveznosti, v kolikor je za to ustrezna podlaga.

e-obrazec - Ugovor upnika zoper odpust obveznosti ali zaradi prekratke preizkusne dobe v osebnem stečaju

V kolikor do odpusta obveznosti ni prišlo, lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine (v kolikor še ni zastarala). Pri tem se seveda šteje, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Če je bilo zastaranje pretrgano s priglasitvijo terjatve v stečajnem postopku, začne znova teči od dneva, ko je končan ta postopek.

Izvršbo lahko vložite tudi na podlagi pravnomočnega sklepa o končanju postopka osebnega stečaja, ki je izvršilni naslov za izterjavo neplačanih priznanih terjatev in zanj velja 10 letni zastaralni rok.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!