Vprašanje:

Imam izvršbo na podlagi verodostojne listine, kasneje sklep o končanju osebnega stečaja. Na podlagi katerega sklepa vložim ponovno izvršbo?
 

Odgovor:

Izvršbo lahko vložite na podlagi ustrezne listine. Kolikor razumemo, se postopek osebnega stečaja ni končal z odpustom dolga. V kolikor je prišlo do odpusta obveznosti, izvršba za terjatev, nastalo pred začetkom osebnega stečaja ni možna. Možno pa je ugovarjati zoper odpust obveznosti, v kolikor je za to ustrezna podlaga.

e-obrazec - Ugovor upnika zoper odpust obveznosti ali zaradi prekratke preizkusne dobe v osebnem stečaju

V kolikor do odpusta obveznosti ni prišlo, lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine (v kolikor še ni zastarala). Pri tem se seveda šteje, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Če je bilo zastaranje pretrgano s priglasitvijo terjatve v stečajnem postopku, začne znova teči od dneva, ko je končan ta postopek.

Izvršbo lahko vložite tudi na podlagi pravnomočnega sklepa o končanju postopka osebnega stečaja, ki je izvršilni naslov za izterjavo neplačanih priznanih terjatev in zanj velja 10 letni zastaralni rok.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj lahko upnik ugovarja zoper odpust dolgov?

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!