Vprašanje:

Je določeno kdaj se lahko vloži e-izvršba? Že takoj po zapadlosti računa, ali je treba prej upniku poslati opomin?
 

Odgovor:

V večini primerov pošiljanje opomina dolžniku ni zakonsko obvezno, ampak je opomin zgolj dobra volja dolžnika oz. poslovna praksa, da se dolžnika opomni, preden upnik prične postopek izvršbe. Tako lahko izvršbo vložite že prvi dan zamude dolžnika.

Opomin je nujen le za podjetja, ki potrošnikom (fizičnim osebam) dobavljajo javne storitve in dobrine. Opomin mora v tem primeru biti pisen in z vsaj 15-dnevnim rokom plačila.

e-obrazec - Opomin
e-obrazec - Opomin pred tožbo

Načeloma pa lahko izvršbo vložite takoj po zapadlosti računa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!