Vprašanje:

Banka res lahko obremeni račun čisto do "nule" in tako ne ostane niti euro za kilo kruha, je pa to tvoj edini prihodek?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor je potrebno vedeti, za kakšno bremenitev gre. V primeru da gre za izvršbo, je rubež omejen glede na določila Zakona o izvršbi in zavarovanju ali Zakon o davčnem postopku

V tem primeru so določeni prihodki izvzeti iz izvršbe, rubež prihodkov iz delovnega razmerja in določenih drugih prihodkov pa je omejen tako, da dolžniku ostane določen minimalni znesek.

V kolikor gre za pobot terjatve z banko, pa omejitve ne veljajo.

V tem primeru je potrebno preveriti pogodbo in ostala soglasja, ki ste jih z banko podpisali.

Kot določa 316. člen Obligacijskega zakonika, je pobot izključen ko terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal, kamor po sodni praksi spada tudi pogodba o denarnem depozitu.

Banka tako ne sme z enostransko izjavo pobotati svojih terjatev, lahko pa jih pobota, v kolikor ste za to podali soglasje. Zato je potrebno opozoriti, da preverite vse listine, ki ste jih podpisali in vse splošne pogoje, ki spadajo k tem listinam. V kolikor ste soglasje podali, se pobot, kot ga navajate, lahko opravi skladno s tem soglasjem.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!