Vprašanje:

Banka res lahko obremeni račun čisto do "nule" in tako ne ostane niti euro za kilo kruha, je pa to tvoj edini prihodek?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor je potrebno vedeti, za kakšno bremenitev gre. V primeru da gre za izvršbo, je rubež omejen glede na določila Zakona o izvršbi in zavarovanju ali Zakon o davčnem postopku

V tem primeru so določeni prihodki izvzeti iz izvršbe, rubež prihodkov iz delovnega razmerja in določenih drugih prihodkov pa je omejen tako, da dolžniku ostane določen minimalni znesek.

V kolikor gre za pobot terjatve z banko, pa omejitve ne veljajo.

V tem primeru je potrebno preveriti pogodbo in ostala soglasja, ki ste jih z banko podpisali.

Kot določa 316. člen Obligacijskega zakonika, je pobot izključen ko terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal, kamor po sodni praksi spada tudi pogodba o denarnem depozitu.

Banka tako ne sme z enostransko izjavo pobotati svojih terjatev, lahko pa jih pobota, v kolikor ste za to podali soglasje. Zato je potrebno opozoriti, da preverite vse listine, ki ste jih podpisali in vse splošne pogoje, ki spadajo k tem listinam. V kolikor ste soglasje podali, se pobot, kot ga navajate, lahko opravi skladno s tem soglasjem.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!