Vprašanje:

Kako deluje instrument izvršnica? Kdaj ga lahko unovčiš, kakšni so pogoji in razlike od menice?
 

Odgovor:

Izvršnico opredeljuje Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih. Izvršnica je listina, ki vsebuje izjavo dolžnika, dano v skladu s tem zakonom, s katero se dolžnik zaveže plačati z izvršnico določen denarni znesek.

e-obrazec - Izvršnica

Izvršnico lahko izdata le gospodarski subjekt ali javni organ. Upnik lahko zahteva plačilo obveznosti iz izvršnice v breme denarnih sredstev, ki se vodijo na kateremkoli dolžnikovem računu pri ponudnikih plačilnih storitev.

Izvršnica je izvršilni naslov v skladu z zakonom, ki ureja izvršbo in se šteje, da vsebuje potrdilo o izvršljivosti. 

Upnik mora izvršnico predložiti v plačilo v treh letih po dospelosti obveznosti iz izvršnice in ni prenosljiva.

Prednost izvršnice v primerjavi z domicilirano menico je v tem, da mora banka, četudi na dolžnikovem računu ni dovolj sredstev za poplačilo, izvršnico zadržati in jo izplačati, ko sredstva prispejo na dolžnikov račun.

Več o tem si lahko preberete v spodaj:

Informiran.si - Kaj je izvršnica in kako jo uporabljati?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!