Vprašanje:

Po izdaji sklepa o izvršbi je upnik umaknil predlog za izvršbo na premičnine. Sem lahko potem lastnik avta?

 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi morali zadevo preveriti glede na konkretne podatke. 

43. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da upnik lahko med postopkom brez dolžnikove privolitve v celoti ali delno umakne predlog za izvršbo.  Upnik lahko med postopkom z dolžnikovo privolitvijo v celoti ali delno umakne predlog za izvršbo, tako da upnik obdrži zastavno pravico na predmetu izvršbe, sodišče pa ne razveljavi zaznambe sklepa o izvršbi v zemljiški knjigi ali sodnem registru oziroma že opravljenega rubeža premičnin.  

e-obrazec - Umik izvršbe

e-obrazec - Delni umik izvršbe

e-obrazec - Umik izvršbe z zastavno pravico

Načeloma lahko po umiku izvršbe le-to upnik predlaga ponovno. Umik izvršbe je upnik verjetno podal, ker je z vami sklenil sporazum o odlogu ali obročnem plačilu, ali pa izvršba na premičnine ni bila uspešna. 

e-obrazec - Sporazum o obročnem odplačilu dolga

V primeru dogovora sklepamo, lastništvo vozila z vaše strani ne bi smela biti težava, v kolikor se boste dogovora držali. V primeru, neuspešne izvršbe pa lahko pričakujete, da bo upnik izvršbo na premičnine predlagal ponovno, v kolikor bo pridobil informacije, da ste pridobili premičnine, ki bi lahko bile predmet rubeža.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!