Vprašanje:

Je upnik dolžan storiti utesnitev izvršbe, če je sredstva dobil? Kaj, če tega ne naredi?

 

Odgovor:

Za odgovor je potrebno preveriti, v kakšnih okoliščinah je upnik sredstva dobil. V kolikor jih je dobil v okviru izvršilnega postopka (denimo s strani banke dolžnika, ki je opravila rubež sredstev in jih prnesla na račun upnika) to ni potrebno, saj je banka tista, ki skrbi za izvrševanje sklepa o izvršbi.

V kolikor pa je šlo za delno "prostovolno" plačilo, ki ga je dolžnik opravil upniku, pa mora upnik takšno plačilo sporočiti sodišču. Sodišče namreč nima neposrednega (tekočega) pregleda nad zadevo in ne vodi "evidence" v kakšni meri je upnik že poplačan.

e-obrazec - Delni umik izvršbe

Če bi je upnik prejel več kot znaša njegova terjatev, ima dolžnik zoper upnika možnost vložiti nasprotno izvršbo. Zato je koristno, da upnik nakazilo sporoči sodišču in izvršbo utesni, prav tako pa lahko plačilo upniku sporoči tudi dolžnik.

e-obrazec - Predlog dolžnika za ustavitev izvršbe, ker je dolg poplačan

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!