Vprašanje:

Kakšen je pogoj, da po sodni poti dobim plačano preživnino od očeta, ki mi jo je plačeval samo do 2 leta starosti? Danes sem 30.

 

Odgovor:

Seveda bi bilo potrebno zadevo preveriti podrobneje, načeloma pa so te terjatve že zastarale.

Glede na to, da je oče preživnino plačeval, predvidevamo, da je preživnina določena na podlagi sklepa sodišča, ni pa bila plačana od vašega 2. leta dalje.

Pravica do preživljanja, ki gre komu po zakonu, ne more zastarati. Dodatno zastaranje ne teče med zakoncema, med starši in otroki, dokler traja roditeljska pravica,  med varovancem in njegovim skrbnikom in tudi med skrbstvenim organom, dokler traja skrbništvo in dokler niso dani računi in med osebama, ki živita v zunajzakonski skupnosti.

Terjatve občasnih dajatev, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih (občasne terjatve), zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve, bodisi da gre za stranske občasne terjatve, kot je terjatev obresti, ali pa za takšne občasne terjatve, s katerimi se črpa sama pravica, kot je terjatev preživljanja.

Po sodni praksi tako dejstvo, da zastaranje ne teče med starši in otroci, dokler traja roditeljska pravica zadrži tudi 3-letno zastaranja terjatev. 

Roditeljska pravica preneha s polnoletnostjo otroka, to je, ko dopolni osemnajst let, ali če mladoletnik pred polnoletnostjo sklene zakonsko zvezo. 

Iz navedenega izhaja, da je terjatev do očeta že zastarala, seveda pa bi za konkretnejši odgovor morali zadevo preveriti bolj podrobno.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!