Vprašanje:

Preživljam 2 otroka. Se omejitev v izvršbi dvigne še za dodatnih 226,12 EUR ali 452,24 EUR?
 

Odgovor:

Rubež plače dolžnika se v izvršilnem postopku opravi skladno z omejitvami 102. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Prihodek iz delovnega razmerja se lahko zarubi do največ 2/3, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % (50% pri izvršbi preživnine) minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Omejitev, ki predstavlja 76% minimalne plače trenutno znaša 640,52 EUR. Dodatni znesek zaradi preživljanja vsakega otroka znaša 227,17 EUR, za dva otroka torej 454,34 EUR.

Višji znesek omejitve rubeža zaradi preživljanja družinskega člana morate uveljavljati sami. Dvig omejitve, zaradi preživljanja otroka, uveljavljate pri izvrševalcu sklepa o izvršbi, torej pri banki oz. delodajalcu.

To storite z vsako javno listino, s katero se izkaže dolžnost preživljanja po zakonu (npr. odločba o odmeri otroškega dodatka).

Če izvrševalec sklepa o izvršbi te omejitve ne priznava, višjo omejitev uveljavljate tako, da na sodišče, ki vodi postopek izvršbe, vložite zahtevo za odpravo nepravilnosti.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!