Vprašanje:

Posodila sem denar fizični osebi. Iz svojega tekočega računa sem plačala njegov dolg direktno upniku. Kako izterjati denar?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, nimate sklenjene posojilne pogodbe v pisni obliki, kar oteži dokovanje, kakšen je bil vajin dogovor. Torej da je bilo dogovorjeno vračilo, pogoji in rok vračila, da ni šlo denimo za vašo obveznost, darilo, itd.

Kot upnik boste morali na pristojno sodišče zoper dolžnika vložiti tožbo in dokazati vajin dogovor oz. obstoj dolga za katerega ga terjate.

e-obrazec - Tožba za vračilo posojila

Če bo sodišče odločilo v vašo korist, bo dolžniku naložilo plačilo dolga. V kolikor do tega ne bo prišlo, je sodba sodišča izvršilni naslov, na podlagi katere boste lahko zoper dolžnika vložili izvršbo.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo

Več informacij o tem boste našli na spodnji povezavi:

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!