Vprašanje:

Na banki imam izvršbo s strani FURS-a, za neplačane prispevke iz leta 2014. kakšen je zastaralni rok?

 

Odgovor:

Zastaranje davčnega dolga določata 125. in 126. člen Zakon o davčnem postopku

Davčni dolg zastara v petih letih od dneva, ko bi ga bilo treba plačati. Pri tem tek zastaranja pravice do izterjave davka pretrga vsako uradno dejanje davčnega organa z namenom davčne izvršbe in o katerem je bil dolžnik obveščen.

Glede na to, da v vašem primeru izvršba že teče, ni mogoče uveljavljati zastaranja, saj ga je vložitev izvršbe s strani FURS-a pretrgala in v izvršilnem postopku ne teče več.

Bi pa omenili prenehanje davčne obveznosti. Davčna obveznost namreč preneha po 10. letih, ko je zastaranje prvič začelo teči. To obdobje prenehanja se v primeru zadržanja za čas, ko davčni organ ni mogel opraviti izvršbe (denimo zaradi sodnih postopkov, ki so to onemogočili (kot na primer osebni stečaj dolžnika)).

V tem primeru davčna obveznost preneha po 10. letih, tem letom pa se prišteje še čas, ko je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!