Vprašanje:

Koliko mi ostane od plače? Izvršba. Imam otroka. Je pomembno za dokazilo, kdo je vlagatelj za otroške? Dolžnik je partner.
 

Odgovor:

Skladno z omejitvami 102. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju se rubež plače dolžnika v izvršilnem postopku opravi tako, da se zarubi do največ 2/3 plače, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % zneska minimalne plače, oz. 50 % zneska minimalne plače če gre za izvršbo preživnine.

Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Znesek 76% minimalne plače trenutno znaša 640,52 EUR. Znesek 50% zneska minimalne plače pa trenutno znaša 421,40 EUR.

Ker preživljate še otroka, se ta omejitev dvigne še za dodatnih 226,12 EUR. 

Dvig omejitve zaradi preživljanja otroka pa se ne opravi samodejno, ampak ga morate uveljavljati sami. To storite pri izvrševalcu sklepa o izvršbi (pri banki oz. pri delodajalcu), z vsako javno listino, s katero se izkaže dolžnost preživljanja po zakonu. 

Takšna listina je na primer lahko izpisek iz matičnega registra o rojstvu, iz katerega izhaja, da je dolžnik eden od staršev mladoletnega otroka (rojstni list),  odločba o otroškem dodatku, odločba o denarni socialni pomoči, odločba o znižanju plačila vrtca in druge odločbe, izdane na podlagi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev

Pri tem ni pomembno, kdo je tisti, ki uveljavlja pravico na odločbi (denimo pri uveljavljanju otroškega dodatka). Pomembno je, da je dolžnik na odločbi naveden in upoštevan pri odmeri.

V kolikor izvrševalec sklepa o izvršbi te omejitve ne priznava, lahko na sodišče, ki vodi postopek izvršbe, vložite zahtevo za odpravo nepravilnosti.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!