Vprašanje:

Ali pustijo pri izvršbi od plače kaj več, če imaš mladoletnega otroka in nisi ločen? Je še vedno 630 EUR?
 

Odgovor:

Rubež plače dolžnika se v izvršilnem postopku opravi skladno z omejitvami 102. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju.

Prihodek iz delovnega razmerja se lahko zarubi do največ 2/3, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % (50% pri izvršbi preživnine) minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Kolikor razumemo, gre v vašem primeru za običajno izvršbo (ne izvršbo zaradi neplačane preživnine). Za vas tako velja omejitev 76% zneska minimalne plače. Znesek 76% minimalne plače trenutno znaša 640,52 EUR.

Ker preživljate še otroka, se ta omejitev dvigne še za dodatnih 226,12 EUR. Dejstvo, da niste ločeni, ni pomembno.

Pomembno je omeniti, da morate višji znesek omejitve rubeža uveljavljati sami. Dvig omejitve, zaradi preživljanja otroka, uveljavljate pri izvrševalcu sklepa o izvršbi (banki ali delodajalcu), z vsako javno listino, s katero se izkaže dolžnost preživljanja po zakonu, denimo z odločbo o odmeri otroškega dodatka. Če izvrševalec sklepa o izvršbi te omejitve ne priznava, lahko na sodišče, ki vodi postopek izvršbe, vložite zahtevo za odpravo nepravilnosti.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!