Vprašanje:

Mi lahko rubijo tujo lastnino, če sem zaposlen?

 

Odgovor:

Vsekakor bi morali za konkreten odgovor poznati podrobnosti vaše zadeve.

Predvidevamo, da se "tuja lastnina" nanaša na premično premoženje, ki se sicer nahaja na naslovu vašega bivališča, ki pa je v lasti tretje osebe.

Izvršitelj lahko v primeru rubeža zarubi predmete, ki jih najde na vašem naslovu. Za te lahko namreč, če se ne dokaže nasprotno, ker so v vaši posesti, upravičeno sklepa, da so v vaši lasti.

Dejanski lastnik ima v primeru rubeža možnost, da poda ugovor tretjega in dokaže, da je dejanski lastnik zarubljenega.

e-obrazec - Ugovor tretjega zoper sklep o izvršbi

Navajate, da imate prihodke. Predvidevamo, da je upnik pred rubežem premičnin (ali pa istočasno) predlagal tudi rubež denarnih sredstev na vašem računu oz. na vašo plačo pri delodajalcu.

Sodišče dovoli izvršbo za poplačilo denarne terjatve s tistim sredstvom in na tistih predmetih, ki so navedeni v predlogu za izvršbo.

Na dolžnikov predlog sodišče omeji dovoljeno izvršbo tako, da se ta opravi samo na nekatera sredstva oziroma na nekatere predmete, če zadoščajo za poplačilo terjatve. Če izvršba s posameznim izvršilnim sredstvom ali posameznim predmetom ni uspešna, sodišče omejeno izvršbo nadaljuje z naslednjimi izvršilnimi sredstvi oziroma na naslednje predmete.

Sodišče lahko določi na predlog dolžnika za izvršbo drugo sredstvo namesto tistega, ki ga je predlagal upnik, če zadošča za poplačilo terjatve. Zoper sklep o zavrnitvi predloga ni pritožbe.

Torej lahko sodišču predlagate, da se opravi rubež na vašo plačo, pri čemer pa morate utemeljiti, da se bo upnik poplačal iz tega naslova.

e-obrazec - Predlog dolžnika za omejitev izvršbe

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinasli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!