Vprašanje:

Delodajalec trdi, da mi po odločbi sodišča iz junija 2015, lahko rubi plačo, da mi ostane 70% minimalne plače.

 

Odgovor:

Omejitve prihodkov v izvršbi določa Zakon o izvršbi in zavarovanju.

Omejitev na dolžnikove denarne prejemke, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, ter na odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti, v višini 70% zneska minimalne plače, je vejala na podlagi določil Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J), ki je pričela veljati 30.07.2014.

To omejitev je iz 70% na 76% zneska minimalne plače dvignil Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-K), ki je pričel veljati 04.08.2015.

Ta je v prehodnih določbah določil, da se postopki, v katerih je bil predlog za izvršbo vložen pred uveljavitvijo tega zakona, nadaljujejo in dokončajo po določbah ZIZ-K.

To velja tudi za sklepe o izvršbi, ki so jih izvrševalci sklepov o izvršbi že prejeli v izvršitev.

Določbe ZIZ-K se uporabljajo tudi pri izplačevanju upravne izplačilne prepovedi, ki jo je dolžnikov delodajalec potrdil pred uveljavitvijo tega zakona.

Delodajalec mora pri izvrševanju sklepa o izvršbi, od veljavnosti ZIZ-K dalje (od 04.08.2015), upoštevati omejitev 76% zneska minimalne bruto plače.

Če tega ne stori, lahko na sodišče vložite zahtevo za odpravo nepravilnosti.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi rubeža pod minimalno plačo

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinasli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!