Vprašanje:

Kdaj ti blokirajo račun pri izvršbi? Ugovor vložen pravočasno. Mora biti sklep pravnomočen?
 

Odgovor:

V prvem koraku bi morali vedeti, za kakšno izvršbo gre. Glede na to, da omenjate ugovor zoper sklep o izvršbi, predvidevamo, da gre za izvršbo, ki jo vodi pristojno sodišče na podlagi Zakona o izvršbi in zavarovanju (izvršba na podlagi izvršilnega naslova ali verodostojne listine).

V tem primeru se glede na 46. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju izvršba začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače.

Upnik pa ne more biti poplačan pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, razen pri izvršbi na podlagi izvršilnega naslova na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet.

V primeru ugovora se izvršba ustavi in preda v odločanje pristojnemu sodišču (verodostojna listina). V primeru izvršbe na podlagi verodostojne listine pa se izvršba po ugovoru ne ustavi ampak mora to predlagati dolžnik.

e-obrazec - Predlog dolžnika za odlog izvršbe zaradi vložitve ugovora zoper sklep o izvršbi

Ko banka prejme sklep o izvršbi o izvršbi banka takoj blokira dolžnikova sredstva v višini obveznosti iz sklepa in po prejemu obvestila o pravnomočnosti sklepa ta znesek izplača upniku. Če banka prejme pravnomočen sklep o izvršbi, takoj nakaže sredstva na račun upnika in blokira račun, če sredstva na računu ne zadostujejo za celotno poplačilo obveznosti.

V primeru izvršbe na podlagi izvršilnega naslova je možen prenos sredstev z dolžnikovega računa pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če upnik izvršilni naslov priloži predlogu za izvršbo ali če sodišče tako naloži banki.

V kolikor gre za davčno izvršbo, ki jo vodi FURS, pa pritožba po 87. členu Zakonu o davčnem postopku ne zadrži izvršbe, razen če davčni organ oceni, da bi bilo pritožbi mogoče ugoditi. Pri davčni izvršbi banka zarubi dolžnikova sredstva v višini obveznosti iz sklepa in ta znesek takoj prenese na predpisan upnika.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!