Vprašanje:

Kdaj ti blokirajo račun pri izvršbi? Ugovor vložen pravočasno. Mora biti sklep pravnomočen?
 

Odgovor:

V prvem koraku bi morali vedeti, za kakšno izvršbo gre. Glede na to, da omenjate ugovor zoper sklep o izvršbi, predvidevamo, da gre za izvršbo, ki jo vodi pristojno sodišče na podlagi Zakona o izvršbi in zavarovanju (izvršba na podlagi izvršilnega naslova ali verodostojne listine).

V tem primeru se glede na 46. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju izvršba začne opravljati pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če zakon za posamezna izvršilna dejanja ne določa drugače.

Upnik pa ne more biti poplačan pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, razen pri izvršbi na podlagi izvršilnega naslova na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizacijah za plačilni promet.

V primeru ugovora se izvršba ustavi in preda v odločanje pristojnemu sodišču (verodostojna listina). V primeru izvršbe na podlagi verodostojne listine pa se izvršba po ugovoru ne ustavi ampak mora to predlagati dolžnik.

e-obrazec - Predlog dolžnika za odlog izvršbe zaradi vložitve ugovora zoper sklep o izvršbi

Ko banka prejme sklep o izvršbi o izvršbi banka takoj blokira dolžnikova sredstva v višini obveznosti iz sklepa in po prejemu obvestila o pravnomočnosti sklepa ta znesek izplača upniku. Če banka prejme pravnomočen sklep o izvršbi, takoj nakaže sredstva na račun upnika in blokira račun, če sredstva na računu ne zadostujejo za celotno poplačilo obveznosti.

V primeru izvršbe na podlagi izvršilnega naslova je možen prenos sredstev z dolžnikovega računa pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi, če upnik izvršilni naslov priloži predlogu za izvršbo ali če sodišče tako naloži banki.

V kolikor gre za davčno izvršbo, ki jo vodi FURS, pa pritožba po 87. členu Zakonu o davčnem postopku ne zadrži izvršbe, razen če davčni organ oceni, da bi bilo pritožbi mogoče ugoditi. Pri davčni izvršbi banka zarubi dolžnikova sredstva v višini obveznosti iz sklepa in ta znesek takoj prenese na predpisan upnika.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!