Vprašanje:

Nakup hiše prek dražbe. Na nepremičnini imajo osebe vpisano služnost - zastonj bivanje. Se da to služnost kako zbrisati?
 

Odgovor:

Kot razumemo ima oseba na nepremičnini vpisano osebno služnost stanovanja. Za odgovor je pomembno vedeti tudi, ali je dražba izvedena v okviru stečajnega ali izvršilnega postopka.

S plačilom kupnine po nakupu nepremičnine na dražbi v stečaju osebne služnosti prenehajo:

  • če je lastninska pravica na nepremičnini, ki je predmet prodajne pogodbe, omejena s hipoteko ali zemljiškim dolgom: če so bile pridobljene po trenutku, od katerega učinkuje vpis najzgodnejše hipoteke ali zemljiškega dolga v zemljiško knjigo
  • v drugih primerih: če so bile pridobljene po začetku osebnega stečaja.

V izvršilnem postopku osebne služnosti ne ugasnejo, ki so bile vpisane v zemljiški knjigi pred pravicami zastavnih upnikov oziroma upnika, na čigar predlog je sodišče dovolilo izvršbo ter upniki zemljiškega dolga. Druge osebne služnosti s prodajo nepremičnine ugasnejo, razen če se imetniki teh pravic s kupcem kako drugače dogovorijo.

Osebna služnost preneha s potekom časa, odpovedjo užitkarja ali s smrtjo oziroma prenehanjem užitkarja. Če je po nakupu na dražbi osebna služnost še vedno vpisana, se ta lahko izbriše v kolikor užitkar poda izbrisno dovoljenje.

e-obrazec - Izbris osebne služnosti (izbrisno dovoljenje)

Užitek preneha, če je stvar uničena. Če na mesto uničene stvari stopi nova stvar ali pravica, se užitek prenese na to stvar ali pravico.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!