Vprašanje:

2013 sem plačal dolg izvensodne poravnave. 2018 so mi poslali nov račun. Potrdila o plačilu nimam več. Kaj lahko storim?
 

Odgovor:

Vsekakor bi bilo potrebno ugotoviti, zakaj vam je bil leta 2018 izstavljen nov račun. Če razumemo prav gre v tem primeru za novo zadevo oz. storitev od tiste, ki je bila dogovorjena v sodni poravnavi 2013. V kolikor bi šlo za isto zadevo, ki ne bi bila poravnana, bi vas namreč lahko terjali neposredno na podlagi poravnave in izdaja novega računa ne bi bila potrebna.

Zato predlagamo, da zadevo preverite pri izdajatelju računa.

Načeloma pa upnik ne sme terjati več kot mu pripada. Če bi upnik vložil izvršbo za plačano terjatev, lahko zoper sklep o izvršbi vložite ugovor v 8. dneh od vročitve sklepa.

e-obrazec - Ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja

V tem primeru morate vsekakor dokazati, da ste terjatev plačali. Vse terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok. Zato morate vsaj za to obdobje hraniti potrdila o plačilu. V kolikor dokazila nimate, to vsekakor oteži ugovor. Predlagamo, da potrdilo poskusite pridobiti na banki.

Več informacij najdete spodaj: 

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!