Vprašanje:

Izvršba je bila že 4x neuspešna. Tudi na premično premoženje. Nepremičnin ni. Kaj še lahko stori upnik? Pride do zastaranja?
 

Odgovor:

V kolikor bo izvršba neuspešna in ne bo prišlo do rubeža premoženja dolžnika, ker tovrstnega premoženja ni, bo sodišče izvršbo ustavilo.

V tem primeru lahko upnik ponovno izvršbo predlaga kasneje. Lahko tudi na podlagi sklepa, ki ga je sodišče izdalo v postopku izvršbe in v katerem je ugotovilo terjatev.

Upnik mora paziti na zastaranje, ki po ustavitvi izvršbe prične ponovno teči znova. V primeru izvršbe na podlagi sklepa v izvršilnem postopku je zastaralni rok 10 let. V kolikor gre za aktivnega upnika, je možno da terjatev nikoli ne zastara. Razen če gre za davčni dolg, kjer terjatev preneha po 10. letih.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!