Vprašanje:

Sklep o izvršbi sem prejel 04.02.2002. Pravnomočen je postal 20.02.2002. Je izvršba zastarala?

 

Odgovor:

Sklep o izvršbi postane pravnomočen v 8. dneh od vročitve. Zato predvidevamo, da ste želeli reči, da je postal pravnomočen 12.02.2002.

365. člen Obligacijskega zakonika določa, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjate.

365. člen, določa da po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon. Če je bilo zastaranje pretrgano z vložitvijo tožbe ali s kakšnim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev ali z uveljavljanjem pobota terjatev v sporu oziroma s priglasitvijo terjatve v kakšnem drugem postopku, začne znova teči od dneva, ko je spor končan ali kako drugače poravnan.

V kolikor izvršba še poteka, tako zastaralni rok ne teče. Po ustavitvi izvršbe, v kolikor je bila neuspešna, lahko upnik ponovno vloži izvršbo. Lahko na podlagi originalne listine, na podlagi katere je vložil izvršbo prvič, lahko pa tudi na podlagi sklepa o izvršbi, v katerem je bila terjatev ugotovljena. V tem primeru je zastaralni rok 10 let.

Za odgovor, ali je vaša terjatev dejansko zastarala, je potreben pregled vaše konkretne dokumentacije.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!