Vprašanje:

Imam avto star 17 let. Kaj moram narediti, da mi ga ne prodajo. Avto potrebujem za prevoz v službo v Avstrijo (70km).
 

Odgovor:

V vprašanju ne navajate okoliščin prodaje, predvidevamo pa ga gre za prodajo v osebnem stečaju ali v postopku izvršbe.

V postopku osebnega stečaja se lahko s stečajnim upraviteljem dogovorite, ali na sodišče, ki vodi postopek naslovite predlog, da se vozilo, zaradi nizke vrednosti in ker ga potrebujete za zagotavljanje prihodkov, ki so del stečajne mase, izloči iz stečajne mase.

V kolikor gre za izvršilni postopek in je upnik predlagal izvršbo na vaše premičnine, sodišče dovoli izvršbo za poplačilo denarne terjatve s tistim sredstvom in na tistih predmetih, ki so navedeni v predlogu za izvršbo.

Kot dolžnik lahko sodišču predlagate izvršbo drugega sredstva namesto tistega, ki ga je predlagal upnik, če zadošča za poplačilo terjatve. Sodišče lahko na vaš predlog tudi popolnoma ali deloma odloži izvršbo, če izkažete za verjetno, da bi s takojšnjo izvršbo pretrpeli nenadomestljivo ali težko nadomestljivo škodo in da je ta škoda večja od tiste, ki zaradi odloga lahko nastane upniku.

Možnosti je torej več pri čemer pa bi morali za konkreten odgovor morali poznati več informacij o zadevi.

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!