Vprašanje:

Ali obstaja člen, da te zaradi 900€ pošljejo v zapor za 4 mesece? Pridejo prej rubeži? Rečeno je za 100€ en dan zapora.
 

Odgovor:

V prvem koraku je pomembno vedeti, ali gre za običajen dolg, ki ga dolgujete upniku (denimo za neplačan račun) ali gre za neplačano globo prekrškovnega organa.

V primeru dolga do upnika, ki ga niste poravnali, ne pride do zapora. V tem primeru lahko upnik sproži izvršbo oz. sodno izterjavo dolga, v tem postopku se lahko opravi tudi rubež vašega premičnega premoženja, preko izvršitelja oz., kot navajate vi, rubežnika.

V tem primeru predlagamo, da na upnika naslovite prošnjo za odlog ali obročno plačilo.

e-obrazec - Prošnja dolžnika za obročno odplačilo / odlog dolga

V kolikor gre za plačilo globe (denimo zaradi prometnega prekrška), pa je možen nadomestni zapor. 

Če globa in stroški postopka niso plačani v roku, ki je določen v odločbi ali sklepu, se izterjajo prisilno s strani FURS-a.

Če izvršba ni uspešna se lahko globa več glob v znesku najmanj 1.000 EUR nadomesti z nadomestnim zaporom. Za vsakih začetih 100 EUR globe sodišče določi en dan zapora, vendar največ 90 dni. V seštevek glob se vštejejo le globe, izrečene s posamičnim plačilnim nalogom, odločbo ali sodbo v višini najmanj 300 EUR.

V primerih deset ali več glob pod 300 EUR, ki v skupnem seštevku znašajo najmanj 1.000 EUR, zneska pa ni mogoče izterjati v upravni izvršbi, sodišče prav tako za vsakih 100 EUR glob določi dan zapora, vendar v tem primeru ne več kot 30 dni.

Glede na znesek, ki ga navajate, nadomestni zapor ni možen. Možno pa je globo nadomestiti z opravljanjem družbeno koristnega dela ali zaprositi za obročno plačilo.

e-obrazec - Predlog za nadomestitev globe z opravo nalog v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti

e-obrazec - Predlog za obročno plačilo globe

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!