Vprašanje:

Ali obstaja člen, da te zaradi 900€ pošljejo v zapor za 4 mesece? Pridejo prej rubeži? Rečeno je za 100€ en dan zapora.
 

Odgovor:

V prvem koraku je pomembno vedeti, ali gre za običajen dolg, ki ga dolgujete upniku (denimo za neplačan račun) ali gre za neplačano globo prekrškovnega organa.

V primeru dolga do upnika, ki ga niste poravnali, ne pride do zapora. V tem primeru lahko upnik sproži izvršbo oz. sodno izterjavo dolga, v tem postopku se lahko opravi tudi rubež vašega premičnega premoženja, preko izvršitelja oz., kot navajate vi, rubežnika.

V tem primeru predlagamo, da na upnika naslovite prošnjo za odlog ali obročno plačilo.

e-obrazec - Prošnja dolžnika za obročno odplačilo / odlog dolga

V kolikor gre za plačilo globe (denimo zaradi prometnega prekrška), pa je možen nadomestni zapor. 

Če globa in stroški postopka niso plačani v roku, ki je določen v odločbi ali sklepu, se izterjajo prisilno s strani FURS-a.

Če izvršba ni uspešna se lahko globa več glob v znesku najmanj 1.000 EUR nadomesti z nadomestnim zaporom. Za vsakih začetih 100 EUR globe sodišče določi en dan zapora, vendar največ 90 dni. V seštevek glob se vštejejo le globe, izrečene s posamičnim plačilnim nalogom, odločbo ali sodbo v višini najmanj 300 EUR.

V primerih deset ali več glob pod 300 EUR, ki v skupnem seštevku znašajo najmanj 1.000 EUR, zneska pa ni mogoče izterjati v upravni izvršbi, sodišče prav tako za vsakih 100 EUR glob določi dan zapora, vendar v tem primeru ne več kot 30 dni.

Glede na znesek, ki ga navajate, nadomestni zapor ni možen. Možno pa je globo nadomestiti z opravljanjem družbeno koristnega dela ali zaprositi za obročno plačilo.

e-obrazec - Predlog za nadomestitev globe z opravo nalog v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti

e-obrazec - Predlog za obročno plačilo globe

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Dobil sem kazen za prekršek. Kaj lahko storim?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!