Vprašanje:

Imam blokiran trr zaradi izvršb. Dobim plačo 1100 eur, od tega 450 eur stroškov prevoza in malice. Koliko mi ostane na trr?
 

Odgovor:

Zakona o izvršbi in zavarovanju določa, da se prihodek iz delovnega razmerja se lahko zarubi do največ 2/3, pri čemer mora dolžniku na računu ostati najmanj znesek v višini 76 % (50% pri izvršbi preživnine) minimalne plače, če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Na dolžnikove denarne prejemke se lahko poseže upoštevaje omejitve za tekoči mesec. Če dolžnik v tekočem mesecu prejme prejemke za več preteklih mesecev, mora izvrševalec sklepa o izvršbi upoštevati omejitve za vsak posamezen mesec.

Po določilih 37. člena Zakona o dohodnini se kot dohodek iz delovnega razmerja šteje tako plača in nadomestilo plače, kot tudi povračilo stroškov v zvezi z delom. Prihodki, ki jih mesečno prejmete od delodajalca, se tako rubijo kot celota, skladno z zgoraj navedenimi omejitvami.

Znesek 76% minimalne plače trenutno znaša 640,52 EUR, 50% pa trenutno znaša 421,39 EUR.

V kolikor preživljate še družinskega člana, ki ste ga dolžni preživljati po zakonu, se ta omejitev dvigne za znesek, ki se določi po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke.

Dvig omejitve, zaradi družinskega člana, uveljavljate pri izvrševalcu sklepa o izvršbi, z vsako javno listino, s katero se izkaže dolžnost preživljanja po zakonu, denimo odločba o odmeri otroškega dodatka. Če izvrševalec sklepa o izvršbi te omejitve ne priznava, lahko na sodišče, ki vodi postopek izvršbe, vložite zahtevo za odpravo nepravilnosti.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!