Vprašanje:

Hiša prodana na dražbi 25. decembra 2017. Izselitev 1. marca, prosto stanovanje šele 18. marca. Kupec se ne strinja.

 

Odgovor:

Predvidevamo da, v kolikor je bila prodaja izvršena v izvršilnem postopku, dolžnik na sodišče ni podal predloga, da bi ostal v nepremičnini kot najemnik še tri leta od dneva prodaje dalje.

e-obrazec - Predlog dolžnika da obdrži pravico do najema stanovanja

Sodišče po izdaji sklepa o domiku in po položitvi kupnine izda sodišče sklep, da se nepremičnina izroči kupcu in po pravnomočnosti sklepa v zemljiški knjigi vpiše nanj lastninska pravica na nepremičnini ter izbrišejo tiste pravice in bremena, za katere je to določeno s sklepom o domiku.

Kdaj se je dolžnik dolžan izseliti iz nepremičnine sodišče določi v s sklepu. Sklep je izvršilni naslov za izpraznitev in izročitev nepremičnine.

Ko se stanovanje ali družinska hiša proda v postopku osebnega stečaja, v kateri stanuje dolžnik kot lastnik, sodišče s sklepom o prodaji naloži dolžniku, da v treh mesecih po prejemu sklepa izprazni stanovanje ali stanovanjsko hišo in jo izroči upravitelju.

Tudi ta pravnomočni sklep je izvršilni naslov za izpraznitev in izročitev stanovanja ali stanovanjske hiše proti dolžniku in drugim osebam, ki uporabljajo to stanovanje ali stanovanjsko hišo skupaj z dolžnikom ali ki jim je dolžnik drugače omogočil tako uporabo.

Predvidevamo, da je rok za izselitev dolžnika 1. marec 2018. V kolikor tega dolžnik ne bo storil, bo kupec lahko vložil predlog za fizično izselitev dolžnika iz nepremičnine. V tem primeru bo izvršitelj (lahko tudi v spremstvu policije) dolžnika izselil iz nepremičnine.

e-obrazec - Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova - izpraznitev in izročitev nepremičnine (stanovanja, hiše...)

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!