Vprašanje:

Je res, da dolg preživnine, ne glede na izvršbo, zastara po petih letih, glede na 1. odstavek 348. člena OZ?

 

Odgovor:

348. člen Obligacijskega zakonika določa zastaranje pravice in ne zastaranje terjatve:

348. člen

Pravica sama, iz katere izvirajo občasne terjatve, zastara v petih letih, odkar je zapadla najstarejša neizpolnjena terjatev, po kateri dolžnik ni izvršil nobene dajatve več.

Če zastara pravica, iz katere izvirajo občasne terjatve, ne izgubi upnik le pravice zahtevati bodoče občasne dajatve, temveč tudi pravico terjati občasne dajatve, ki so zapadle pred tem zastaranjem.

Pravica do preživljanja, ki gre komu po zakonu, ne more zastarati.

Člen tako navaja zastaranje pravice iz katere izvirajo občasne terjatve. Glede na to, da je govora o preživnini, je potrebno v vsakem primeru upoštevati 3. odstavek 348. člena, ki navaja, da pravica do preživljanja, ki gre komu po zakonu, ne more zastarati.

Pri tem je seveda potrebno upoštevati tudi druga določila, kot denimo 358. člen OZ, ki določa, da zastaranje ne teče med zakoncema, med starši in otroki, dokler traja roditeljska pravica,  med varovancem in njegovim skrbnikom in tudi med skrbstvenim organom, dokler traja skrbništvo in dokler niso dani računi in med osebama, ki živita v zunajzakonski skupnosti. Upoštevati je potrebno tudi 365. člen OZ, ki določa, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjate in pa 365. člen, ki določa da po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon. Če je bilo zastaranje pretrgano z vložitvijo tožbe ali s kakšnim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev ali z uveljavljanjem pobota terjatev v sporu oziroma s priglasitvijo terjatve v kakšnem drugem postopku, začne znova teči od dneva, ko je spor končan ali kako drugače poravnan.

Vsekakor bi bilo potrebno vaš primer preveriti bolj podrobno, vendar pa v vprašanju niste navedli informacij, na podlagi katerih bi lahko upravičeno sklepali, da je vaša terjatev dejansko zastarala.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!