Vprašanje:

2 leti imam blokiran. Edini priliv je 192 evro iz spiz-a. Je to dovolj za deblokacijo?
 

Odgovor:

Običajno se izvršba na sredstva na računu ustavi po enem letu, v kolikor na dolžnikovem računu ni nobenega priliva rubljivih sredstev.

Pri tem sodišče upnika obvesti in mu da možnost, da mu bodisi sporoči podatke o računu in organizaciji za plačilni promet, pri kateri dolžnik ima sredstva, oz. da predlaga drugo sredstvo izvršbe (denimo rubež premičnega ali nepremičnega premoženja).

e-obrazec - Obvestilo upnika o novem računu dolžnika

e-obrazci - Ostali predlogi upnika

Tudi v kolikor bi prišlo do "deblokacije" oz. ustavitev izvršbe, pa lahko upnik kas pa dolg ne preneha. Upnik je še vedno dolžan upniku poravnati tako glavnico, kot tudi stroške, ter obresti, ki tečejo vse do poplačila.

Upnik pa lahko do zastaranja kadarkoli ponovno predlaga izvršbo za ta dolg. Izvršbo lahko predlaga tudi na podlagi predhodnega sklepa o izvršbi, ki je za ta dolg dovolilo izvršbo. Zastaranje za ta sklep namreč znaša 10 let.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršljivega naslova

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!