Vprašanje:

Moramo dolžniku ali solidarnemu poroku poslati opomin, če želimo izvesti izvršbo? Dostikrat se namreč izmikajo pošti.
 

Odgovor:

V večini primerov pošiljanje opomina dolžniku ni zakonsko obvezno, ampak je opomin zgolj dobra volja dolžnika oz. poslovna praksa, da se dolžnika opomni, preden upnik prične postopek izvršbe. Tako lahko izvršbo vložite že prvi dan zamude dolžnika.

Opomin je nujen le za podjetja, ki potrošnikom (fizičnim osebam) dobavljajo javne storitve in dobrine. Opomin mora v tem primeru biti pisen in z vsaj 15-dnevnim rokom plačila.

e-obrazec - Opomin

e-obrazec - Opomin pred tožbo (izvršbo)

Glede poroštva. V kolikor gre za subsidiarno poroštvo smete zahtevati izpolnitev obveznosti šele potem, ko je glavni dolžnik ne izpolni v roku, ki je določen v pisni zahtevi. Vendar lahko zahtevate od poroka izpolnitev obveznosti, čeprav je niste prej zahtevali od glavnega dolžnika, če je očitno, da iz sredstev glavnega dolžnika ni mogoče doseči njene izpolnitve ali če je glavni dolžnik prišel v stečaj.

Če se je porok zavezal kot porok in plačnik (solidarno poroštvo), odgovarja upniku kot glavni dolžnik za celo obveznost in lahko zahtevate njeno izpolnitev bodisi od glavnega dolžnika bodisi od poroka, ali pa od obeh hkrati.

Porok odgovarja kot porok in plačnik za obveznost, nastalo iz gospodarske pogodbe, če ni dogovorjeno kaj drugega.

Če dolžnik ne izpolni pravočasno svoje obveznosti, morate kot upnik o tem obvestiti poroka.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike, ki želijo v izvršbi izterjati svojega dolžnika

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!