Vprašanje:

Imam dolg do FURSa iz naslova prispevkov od sp. iz leta 2008-2009. FURS je vložil hipoteko na stanovanje. Bo dolg zastaral?
 

Odgovor:

Zastaranje davčnega dolga določata 125. in 126. člen ZDavP

Dodatno je določeno, da davčna obveznost preneha po 10. letih, ko je zastaranje prvič začelo teči. To obdobje prenehanja se v primeru zadržanja za čas, ko davčni organ ni mogel opraviti izvršbe (denimo zaradi sodnih postopkov, ki so to onemogočili (kot na primer osebni stečaj dolžnika)).

V tem primeru davčna obveznost preneha po 10. letih, tem letom pa se prišteje še čas, ko je bilo zastaranje pravice do izterjave zadržano.

Kolikor navajate, je za dolg vpisana hipoteka, tako da lahko pričakujete unovčenje hipoteke oz. unovčenje vašega nepremičnega premoženja, pred samim prenehanjem davčne obveznosti.

Davčne obvetnosti, ki jih omenjate tako še niso prenehale.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!