Vprašanje:

Kdaj zastara dolg do preživninskega sklada? Prvo izplačilo je bilo 1.10.2003 in do 15.1.2015. Izvršba je na sodišču od 5.2.2016. 

Odgovor:

Vsak posamezen obrok preživnine zastara v 3. letih.

Zastaranje ne teče, dokler teče postopek izvršbe. Vsako upnikovo dejanje pred sodiščem, da bi izterjal dolg, zastaranje pretrga in začne teči znova.

Sicer bi morali za konkreten odgovor glede vaših terjatev, zadevo preveriti bolj podrobno, vendar pa v kolikor razumemo, za neplačano preživnino, ki jo dolgujete že teče izvršilni postopek. V tem primeru se ne morete sklicevati na zastaranje, saj je bilo zastaranje pretrgano in trenutno ne teče.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!