Vprašanje:

Banka mi hoče zapreti trr račun, kljub tem, da dobivam redno nakazilo iz zavoda. FURS mi je blokiral račun.
 

Odgovor:

Glede na to, da gre za zasebno podjetje in njihov produkt, je pravica banke, da vam račun zapre, v kolikor oceni, da je to smiselno.

Glede bodočih nakazil, za katera potrebujete transakcijski račun, pa vam mora katerakoli banka zagotoviti vsaj osnovni bančni račun na podlagi 137.š člena Zakon o plačilnih storitvah in sistemih (ZPlaSS)

Banke vam tega računa ne smejo zavrniti, razen:

  1. če že imate plačilni račun pri banki v Republiki Sloveniji, ki vam omogoča uporabo plačilnih storitev, razen ko ste bili s strani te banke obveščeni, da bo ta plačilni račun zaprt,
  2. če kršite ali ste v zadnjih treh letih kršili pogodbene obveznost do banke;
  3. če ima banka informacije, da je na vašem trenutnem plačilnem računu, vključno z osnovnim plačilnim računom, zaradi pomanjkanja denarnih sredstev na tem računu, na podlagi zakona, ki ureja izvršbo in zavarovanje ali zakona, ki ureja davčni postopek, vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo.

Glede na to, da imate izvršbo na trenutnem računu, je možno, da vam bodo banke zavrnile odprtje osnovnega računa. V tem primeru lahko zaprosite za odprtje računa več različnih bank, oz. počakate, da bo trenutni račun trenutna banka zaprla.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!