Vprašanje:

Kako pri izvršbi dokazujem, da sem dolžan preživljati otroka? Priznanje očetovstva, rojstni list?
 

Odgovor:

Upravičenost do višje omejitve iz naslova preživljanja družinskega člana ali druge osebe, ki ste jo je dolžni preživljati po zakonu, izkazujete z javno listino, pri izvrševalcu sklepa o izvršbi (banka oz. delodajalec).

Javna listina je lahko tako na primer rojstni list, sklep sodišča, notarski zapis o določitvi preživnine, odločba o odmeri dohodnine, odločba CSD-ja o odmeri otroškega dodatka, dodatka za veliko družino, potrdilo o vzdrževanih družinskih članih, ali kakšen drug sklep iz katerega je razvidno, da ste dolžni preživljati otroka.

Če izvrševalec sklepa o izvršbi tega ne upošteva, pa morate na sodišče vložiti zahtevo za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!