Vprašanje:

Dražba na nepremičnino je bila neuspešna. Sodišče izda ustavitev. Če nadaljujemo izvršbo, je postopek enak (vloga, cenitev, dražba)?
 

Odgovor:

Na prvi dražbi se nepremičnina prodaja za 70 % ugotovljene vrednosti. 

Če nepremičnine na prvem naroku ni bilo mogoče prodati, mora upnik predlagati drugo dražbo, na kateri se nepremičnina prodaja za 50% ugotovljene vrednosti. Če upnik ne predlaga nove prodaje v šestih mesecih od prvega naroka, sodišče ustavi izvršbo.

e-obrazec - Predlog upnika za opravo druge javne dražbe nepremičnine

Od prvega do drugega naroka mora preteči najmanj trideset dni. Z izjavo, ki jo dajo na zapisnik pri sodišču, pred katerim teče izvršilni postopek, ali pri kakšnem drugem sodišču, se stranki in zastavni upniki oziroma upniki zemljiškega dolga lahko sporazumejo, da sme biti nepremičnina prodana na dražbi tudi za ceno, nižjo od 70 % ugotovljene vrednosti, oziroma nižjo od polovice ugotovljene vrednosti.

Vrednost nepremičnine ugotovi sodišče s sklepom, pred izdajo odredbe o prodaji nepremičnine in se ne ugotavlja znova.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!