Vprašanje:

Se mi lahko izplača del regresa, če imam blokiran ttr?
 

Odgovor:

V primeru rubeža na dolžnikova sredstva va računu oz. na dolžnikove prejemke iz delovnega razmerja, se rubež opravi skladno z določilo 102. člena ZIZ.

Regres ni naveden med prejemki, ki bi bili izvzeti iz izvršbe. Tako je regres del rubeža, skupaj s prejemki iz delovnega razmerja.

Na te prejemke je mogoče seči do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače (v primeru izvršbe zaradi zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal je ta odstotek 50%), če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V kolikor z izplačilom regresa ne presežete teh omejitev je izplačilo v delu do omejitve možno. 

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!