Vprašanje:

Delodajalec mi je zarubil več kot minimalno plačo, tako da mi je ostalo 412 EUR. Kaj lahko storim?
 

Odgovor:

Na dolžnikove denarne prejemke, ki se štejejo za dohodek iz delovnega razmerja, ter na odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti je mogoče seči do 2/3 prejemka, vendar tako, da dolžniku na računu ostane najmanj znesek v višini 76% (bruto) minimalne plače. Ta znesek trenutno znaša 611,76 EUR.

V primeru izvršbe zaradi preživnine omejitev znaša 50 % minimalne plače. Ta znesek trenutno znaša 402,48 EUR.

Če dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa se zgornjim omejitvam doda tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

V kolikor izvrševalec izvršbe rubež opravlja v nasprotju z zakonom oz. sklepom sodišča, lahko na sodišču, ki vodi izvršbo, podate zahtevo za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe,

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!