Vprašanje:

Imava deljeno skrbništvo. Otrok živi pri meni. Mama je v tujini že pol leta. Finančno ne sodeluje. Kako jo lahko izterjam?
 

Odgovor:

Na podlagi izvršilnega naslova - sklepa sodišča, kjer je določena preživnina, lahko vložite predlog za izvršbo in pričnete sodni postopek za izterjavo.

e-obrazec - Predlog za izvršbo - izterjava preživnine

V kolikor bo izvršba neuspešna in je otrok mladoleten, lahko na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS vložite vlogo za nadomestilo preživnine.

Izvršba se lahko v tej fazi opravi le za premoženje v sloveniji. V kolikor ima dolžnica prihodke in premoženje zunaj Slovenije, je potrebno sprožiti ustrezne postopke v konkretni državi, kjer se to premoženje nahaja, ti postopki pa se od države do države razlikujejo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!