Vprašanje:

Izterjava, ki je že obravnavana na sodišču, kdaj zastara in pod kakšnimi pogoji?
 

Odgovor:

Izvršilni postopek pretrga tek zastaralnega roka. Med postopkom izvršbe zastaranje ne teče. Če je izvršba neuspešna in upnik dolga ne izterja, zastaranje od zaključka izvršbe začne teči znova.

Vsako upnikovo dejanje pred pristojnim sodiščem, da bi izterjal dolg, zastaranje pretrga. Prav tako zastaranje pretrga upnikovo pisno pripoznanje dolga, ali nakazilo dela dolga na upnikov račun.

V kolikor je upnik aktiven, dolg teoretično nikoli ne zastara. To ne velja za davčni dolg, ki absolutno zastara v 10. letih.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!