Vprašanje:

Mož ima blokado na plačilni listi (800 EUR) in imamo dva majhna otroka. Dobi plače 600 EUR. Kam se obrnit na sodišču?

 

Odgovor:

V kolikor dolžnik preživlja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, mu mora, poleg omejitve 76% oz 50% zneska minimalne plače) ostati še znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jih določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Da mož preživlja otroka, mora izkazati z javno listino (odločbo CSD-ja), pri izvrševalcu sklepa o izvršb, torej pri delodajalcu, v kolikor ima izvršbo tudi pri banki pa tudi pri banki.

V kolikor delodajalec in banka tega ne želita upoštevati, pravico do omejitve izvršbe uveljavljate na sodišču, ki vodi izvršbo, z zahtevo za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!