Vprašanje:

Imam blokiran TRR. Imam dva vzdrževana družinska člana (otroka). Do kakšnega zneska sem upravičena, da mi ga pustijo na TRR-ju?
 

Odgovor:

Po 102. člen ZIZ je izvršba na plačo omejena na 76% zneska bruto minimalne plače, ta znesek trenutno znaša 600,95 EUR.

V primeru, da gre za izvršbo zaradi neplačane preživnine, je omejitev 50% zneska bruto minimalne plače, kar trenutno znaša 395,37 EUR.

Če preživljate še druge družinske člane, Vam mora ostati še znesek za preživljanje drugih družinskih članov, ki se določi po predpisih, ki veljajo za določitev socialne pomoči.

Za prvega otroka se omejitev izvršbe dvigne za 219,50 EUR, za vsakega naslednjega pa še za dodatnih 190,61 EUR.

e-obrazec - Zahteva za odpravo nepravilnosti pri opravljanju izvršbe zaradi preživljanja družinskih članov ali oseb, ki jih je dolžnik dolžan preživljati

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-K in ZIZ-J?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!