Vprašanje:

Ali upnik lahko terja hkrati najemnika in lastnika za isti račun? Če je dolg zastaral do najemnika je tudi do lastnika?
 

Odgovor:

Upnik ne more hkrati terjati tako najemnika, kot lastnika stanovanja. Lastnika stanovanja lahko terja, če je izvršba oz. izterjava dolga od najemnika neuspešna, kot to določa 24. člen Stanovanjskega zakonika.

Da, terjatev zastara v vsakem primeru, je pa potrebno opozoriti, da vložitev izvršbe proti najemniku zastaralni rok pretrga in po končanem postopku izvršbe zoper najemnika, začne teči od začetka.

Če je terjatev zastarala, lahko lastnik poda ugovor zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja.

e-obrazec: Ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja

Več lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu/oddaji stanovanja?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!