Vprašanje:

Poročena sva 2 leti. Mož je stanovanje kupil pred poroko in je lastnik. Tu sem prijavljena leto in pol. Imava enega otroka. Želim ločitev.
 

Odgovor:

Če se z ločitvijo oba strinjata in se strinjata tudi z preživljanjem otroka po razvezi, potem na sodišče posredujeta predlog za sporazumno razvezo, ter sporazum o preživljanju otroka.

e-obrazec: Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)

e-obrazec: Sporazum o varstvu, vzgoji in preživljanju skupnih otrok ob sporazumni razvezi zakonske zveze

Če imata skupno premoženje, ki ga je potrebno razdeliti, morata priložiti tudi sporazum o delitvi skupnega premoženja, ki mora biti v obliki notarskega zapisa.

Če se mož z ločitvijo ne strinja, boste morali vložiti tožbo za razvezo zakonske zveze.

e-obrazec: Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev)

Pri tem je potrebno omeniti, da stanovanje, ki ga omenjate ni del skupnega premoženja in se v postopku razveze ne deli. V skupno premoženje namreč spada premoženje, ki sta ga v času razveze pridobila z delom. Sem torej ne spada premoženje, ki ga je kdo od Vaju podedoval, dobil kot darilo ali imel že pred zvezo.

51. člen Zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih:

51. člen

(1) Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga.

(2) Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!