Vprašanje:

Lahko bivši partner kar sam postavi nek znesek za izplačilo, brez vsakršnih dokazil?
 

Odgovor:

Predlagamo da gre tu za izplačilo skupnega premoženja ob ločitvi oz. razpadu zunajzakonske zveze.

V tem primeru se deli premoženje, ki je ustvarjeno v času zakona oz. zunajzakonske zveze z delom. Sem tako ne spada premoženje, ki sta ga imela partnerja pred zvezo ali premoženje, ki ga kdo od partnerjev pridobi kot darilo ali ga podeduje.

Skupno premoženje se načeloma deli na pol, razen če je dogovor drugačen ali če kdo od partnerjev na sodišču dokaže, da je prispaval nadproporcionalno več.

Premoženje se tako razdeli z dogovorom, če to no možno, pa o tem odloči sodišče.

Partner lahko zahteva določen znesek izplačila. Na Vas je ali boste na to pristali. Če noben dogovor med Vama ne bo možen, bo o tem presodilo sodišče.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!