Vprašanje:

Kateri je najcenejši možen prepis lastništva nepremičnine na starša (naslednje leto bo 10 let od nakupa)?
 

Odgovor:

"Prepis" nepremičnine je pogovorni izraz za prenos lastništva. Najbolj pogosto gre za brezplačen prenos, torej darilo, ali odplačen prenos, torej prodajo. Uporabite možnost, ki ustreza dejanski vsebini posla.

V kolikor gre v svoji osnovi za darilo, je potrebno skleniti darilno pogodbo. 

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V kolikor boste nepremičnino prodali, je potrebno skleniti prodajno pogodbo.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Glede na to, da je mati glede obdavčitve darila v II. dednem redu je iz vidika obdavčitve ugodneje skleniti prodajno pogodbe, kjer se plača davek na promet nepremičnin, ki pa znaša je 2%. V primeru darila je namreč potrebno plačati davek na dediščine in darila, višina katerega je določena pod točko b) v 8. členu ZDDD.

Obračuna se  kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!